Saltear al contenido principal
OBC Nova Temporada 17/18

OBC nova temporada 17/18

(Photo by Igor Cortadellas)

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya presenta una temporada carregada de simfonies que emocionaran al públic sota el lema “La música ens toca”. L’OBC centrarà la seva nova temporada en l’etapa que va de la segona meitat del S.XIX a l’actualitat en una aposta decidida per seguir avançant en el seu projecte artístic. Durant la Temporada 17-18, que serà la tercera del mestre Kazushi Ono com a director titular, l’Orquestra interpretarà una llarga llista d’obres que encara no ha tocat mai. En concret oferirà 19 primeres audicions que inclouran partitures de gran importància en la història de la música com el Rèquiem de Dvorák o el Concert per a piano núm.1 de Prokófiev, i també 5 estrenes d’obres contemporànies de compositors com Parra, Cruixent, Palomar o Ros Marbà. La música de Mozart, Beethoven, Schubert i Schumann continuarà enriquint el so de l’Orquestra de la mà del principal director convidat, Jan Willen de Vriend i el seu intens treball al voltant de les composicions que van del segle XVIII al XIX.

Per al Concert Inaugural, que se celebrarà el 29 de setembre, Kazushi Ono s’acompanyarà del virtuós violinista Julian Rachlinper interpretar el Concert per a violí i Orquestra de Txaikovski, conegut per la seva màxima dificultat, en un programa en què l’OBC interpretarà la grandiosa Heroica de Beethoven. Aquest serà el primer dels 8 programes que Ono dirigirà a L’Auditori i que permetrà al públic gaudir d’obres com la Simfonia núm.1 de Brahms, la Simfonia núm. 5 de Xostakóvitx, la Quarta de Mahler, el concert “Emperador” de Beethoven, Així Parlà Zarathustra de Strauss o els concerts per a violí núm 1 de Bruch i de Bach interpretats per Nikolaj Znaider i Frank Peter Zimmermann, respectivament.

Les millors obres de violí seran protagonistes la propera temporada a L’Auditori i l’OBC ha convidat per interpretar-les grans solistes de la talla de Ilya Gringolts que oferirà el concert L’arbre des songes de Dutilleux dirigida per Hannu LintuSergei Krilov que tocarà el Concert per a violí i orquestra núm. 1 de Xostakóvitx o l’estrella noruega Vilde Frang que s’enfrontarà al Concert per a Violí de Beethoven.

El mestre Kazushi Ono també protagonitzarà el centenari de Leonard Bernstein posant als faristols de l’OBC una de les seves grans obres simfònico-corals: La simfonia núm. 3 “Kaddish” de la qual se’n farà la primera audició a L’Auditori. La commemoració del centenari l’obrirà la projecció de l’oscaritzada pel·lícula West Side Story en pantalla gegant mentre l’OBC n’interpreta la magnífica banda sonora de Bernstein en directe.

La història d’amor entre Tony i Maria no serà l’única proposta cinematogràfica de la temporada. El consolidat cicle OBCinema, que acosta les grans bandes sonores del setè art amb un gran èxit de públic, portarà la propera temporada a L’Auditori E.T. L’Extraterrestre, tot un clàssic de Steven Spielberg amb la magnífica música de John Williams; i Fantasia, un guió inspirat a partir de les grans obres de la música clàssica de Bach a Txaikovski i de Beethoven a Stravinsky, de qui Walt Disney n’era un apassionat. Els grans musicals també sonaran de la mà de l’OBC que dedicarà el concert Una nit a Broadway a Andrew Lloyd Webber, pare de melodies immortals com les de CatsEl Fantasma de l’Òpera o Evita.

4 concerts amb doble solista i altres programes singulars

Aquesta temporada L’OBC oferirà quatre concerts amb doble solista, tres dels quals amb dos pianos a l’escenari. Una situació excepcional que permetrà al públic gaudir de quatre parelles de talents amb propostes tant especials com la que unirà l’experiència de Maria João Pires i la joventut d’Ignasi Cambra en el Concert per a dos pianos núm. 10 de Mozart. També amb Mozart pujaran a l’escenari de la Sala 1 els germans Lucas i Arthur Jussen per interpretar el Concert per a dos pianos núm. 7, dirigits per Jan Willem de Vriend. I sense deixar el piano, els catalans Josep Colom i Albert Guinovart protagonitzaran la primera audició dels Iberian Preludes de Benejam en un concert de celebració dels 80 anys del director Antoni Ros Marbàque dirigirà el concert i estrenarà una obra. El quart concert amb doble solista serà el que oferiran els germans Abel i Arnau Tomàs, components del Quartet Casals, que tocaran el Concert per a violí, violoncel i orquestra de Brahms dirigits per Kazushi Ono.

Els protagonitzats per dos solistes no seran els únics programes singulars de la propera temporada. El clarinetista Martin Fröst, considerat el número 1 mundial a l’hora de posar el virtuosisme i la sensibilitat del clarinet al servei de la comunicacióes presenta amb l’OBC amb el concert de Hillborg que va molt més enllà de la música i hi afegeix moviment depassant el concepte tradicional de concert. Una altra cita especial de la temporada serà la dirigida per Josep Caballé en què l’OBC estrenarà l’obra Rèquiem a la memòria de Enrique Morente que Enric Palomar ha escrit en homenatge al mític cantaordesaparegut ara fa set anys i que compartirà concert amb El Amor Brujo de Falla Tres danzas españolas de GranadosUn dels grans concerts de l’any serà el que unirà per primera vegada  l’OBC i l’Ensemble Intercontemporain, el millor grup de música contemporània de l’actualitat, per estrenar la composició Inscape d’Hèctor Parra, que tanca així la seva residència a L’Auditori.

L’OBC compromesa amb el nou talent musical 

La temporada 17-18 quatre solistes emergents debutaran amb L’OBC durant l’Emergents Barcelona Musica Festival que se celebrarà del 3 a l’11 d’abril de 2018 i reunirà a L’Auditori més de 30 talents nacionals i internacionals.  El públic de l’Orquestra podrà escoltar el violoncel·lista Sheku Kanneh-Mason, que amb només 17 anys ha estat guanyador de la BBC Young Musicians Competition 2016, i ha debutat amb la BBC Symphony Orchestra a la gran final al Barbican de Londres. Un altre dels talents presentats serà el baríton català Josep Ra­mon Olivé, guanyador del primer premi i el premi del públic de la Händel Competition de Londres al 2015. El pianista del cap de setmana serà Rémi Geniet, reconegut com el guanyador més jove de la història de la Bonn International Competition i destacat, també, per haver aconseguit el 2n premi del Queen Elisabeth 2013 i el primer de la International Horowitz Competition amb només 20 anys. I per tancar el repartiment de talent, l’Ona Car­dona, clarinetista destacada de casa nostra, guanyadora, entre d’altres, del Primer Palau. Els concerts tindran en comú la sego­na part amb Fontane di Roma d’Ottorino Respighi.

El compromís social i educatiu de l’OBC és una part fonamental del seu projecte artístic i per això treballa per acostar la música simfònica a les noves generacions, a través de les propostes del Servei Educatiu de L’Auditori, i a aquelles persones en situació vulnerable en col·laboració amb Apropa Cultura, com és el cas de l’activitat Un matí d’Orquestra dirigida a persones amb Alzheimer i amb discapacitat intel·lectual. En aquest sentit, l’OBC fa un pas endavant en la inclusió de tots els col·lectius i ha incorporat el seu concert més social Et Toca a Tu a la temporada dirigit pel mestre Kazushi Ono. Per a aquesta edició l’OBC ha encarregat la composició de l’obra a Arnau Tordera i compartirà escenari amb els projectes de Big Band i Veus de l’IES Guillem Catà de Manresa. La propera temporada, a més, l’Orquestra participa en dos projectes europeus, EO-LABII i Music Upclose Network que tenen per objectiu acostar la música a nous públics i, en especial, fer-ho amb la complicitat dels joves de la ciutat.

Premsa L’Auditori

Tel. 932-479-300, auditori.cat

Volver arriba