Presentació de la nova temporada 17/18 al Palau
Mehta, Gardiner, Gatti, Christie, Savall, Herreweghe, Heras-Casado, Goerne, Rattle, Sokolov, Lupu, Leonskaja, Buniatishvili, Mutter, Kavakos, Faust, Terfel, Kaufmann, Jaroussky, Von Otter, Beczala, Padmore, Flórez i Peretyatko són alguns dels convidats de la temporada 2017-18 del Palau de la Música Catalana
Els cors de l’Orfeó Català: estrenes destacades al costat de grans directors i intèrprets
L’arribada de Simon Halsey com a director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor artístic del Palau, càrrec que ocupa des del setembre del 2016, ha suposat un impuls a la família coral de l’Orfeó Català. Amb el seu lideratge, els cors afrontaran aquesta temporada reptes majúsculs tots junts, amb nous repertoris i seguint grans batutes i intèrprets. En aquesta línia, l’Orfeó, el Cor de Cambra, el Cor Jove i el Cor de Noies protagonitzaran la primera audició a Europa de Considering Matthew Shepard, una partitura de Craig Hella Johnson considerada una revisió moderna de la Passió que vol esdevenir un espai de reflexió i gaudi musical (21.10.17). Un altre repte és l’estrena a l’Estat espanyol que oferiran tots els cors junts oferiran l’estrena a l’estat espanyol, en una coproducció amb el Festival Grec de Barcelona d’El Monstre al laberint de Johathan Dove, una obra encarregada per Simon Rattle i Simon Halsey, què posa l’accent en la crisi dels refugiats (15.07.18). Un altre dels punts àlgids de la temporada serà el tradicional concert de Sant Esteve que dissenyat any rere any amb il·lusions renovades presentarà diverses estrenes (26.12.17).
Al costat d’aquests projectes compromesos cal destacar la participació dels cors en concerts sota la direcció de grans batutes com Sir Simon Rattle, que dirigirà per segona vegada l’Orfeó Català, alhora primera ocasió de Rattle dirigint un cor a cappella. Aquesta actuació serà prèvia al concert de la Berliner Philharmoniker del cicle Palau 100, un concert organitzat per BCN Clàssics amb la col·laboració del Palau (08.06.18). Zubin Mehta també dirigirà l’Orfeó Català per segona vegada; serà un concert, així mateix de Palau 100, dedicat a escenes corals d’òperes de Wagner (09.04.18), amb l’Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino i la programació de La consagració de la primavera d’Igor Stravinsky. Una altra gran batuta, Daniele Gatti, que recentment va dirigir una gira exitosa per Itàlia amb l’Orfeó i el Cor de Cambra, amb la Novena de Beethonen, presentarà novament aquesta obra al capdavant de les formacions del Palau i la Mahler Chamber Orchestra, en aquest cicle Palau 100 (26.04.18).
Igualment, el Cor de Cambra del Palau col·laborarà un altre cop amb l’Ensemble Matheus i Jean-Christophe Spinosi per oferir, també a Palau 100, una lectura enèrgica i lluminosa del Gloria de Vivaldi (03.04.18). I per primera vegada, la formació professional del Palau actuarà al costat de Mark Padmore, que darrerament ha protagonitzat al Palau interpretacions sublims dels tres grans cicles de Schubert, en un concert de Palau Grans Veus en què cor i tenor brillaran amb obres de Schubert i Britten (14.03.18). Finalment, cal destacar la participació de la formació en el concert del contratenor Philippe Jaroussky, que tornarà al Palau després de la seva fantàstica actuació el mes de novembre passat; enguany amb l’òpera Orfeo ed Euridice de Gluck (05.06.18), emmarcat en Palau 100.
A més d’aquests concerts tan assenyalats, els cors actuaran –com és habitual– en el Cicle Coral Orfeó Català, el cicle Cor de Cambra, en que la formació es dirigida per destacades batutes, i uns sèrie de concerts sota l’epígraf La Casa dels Cants. I a més d’aquests apartats que aglutinen les actuacions conjuntes de l’Escola Coral, cal esmentar el concert participatiu en què l’Orfeó convidarà cantaires d’arreu a assajar i cantar el Carmina Burana sota la direcció de Simon Halsey (11.02.18).
El cicle estrella: Palau 100
El cicle estrella de la Fundació, Palau 100, es completarà amb altres cites imprescindibles, com l’actuació d’Isabelle Faust al costat d’IlGiardino Armonico i Giovanni Antonini, presentant una selecció dels Concerts per a violí de Mozart que, escrits entre els anys 1773 i 1776 aSalzburg i estrenats pel mateix Mozart, presenten els moments més extravertits i tècnicament complexos de la producció del geni de Salzburg (19.10.17). Philippe Herreweghe, al capdavant del seu Collegium Vocale, inicia un projecte de quatre temporades al Palau amb la interpretació d’una de les obres majúscules de la història de l’art: les Vespro de la Beata Vergine de Monteverdi, amb què es clouran al Palau les commemoracions del 450è aniversari del compositor de Cremona (23.10.17). La gran Viktoria Mullova i la Bamberger Symphoniker, en un concert organitzat per BCN Clàssics amb la col·laboració del Palau, presentaran el Concert per a violí i orquestra de Sibelius. (10.11.17). Anne-Sophie Mutter actuarà a la Sala de Concerts amb obres de Penderecki, la darrera Sonata per a violí de Brahms i la cèlebre Partita núm. 2 de Bach, que inclou la “Xacona”, un dels cims de la història de la música (17.11.17). Serà un privilegi comptar de nou amb dues de les figures espanyoles més internacionals: Javier Perianes i Pablo Heras-Casado amb una de les millors orquestres del món: la Filharmònica de Munic amb el Concert per a piano núm. 3 de Bartók i l’extraordinària Setena de Dvořák (12.02.18). Novament l’estimat Sir John Eliot Gardiner omplirà l’escenari modernista, aquesta temporada amb la London Symphony Orchestra i un programa centrat en Schumann i el deliciós cicle Nuits d’été de Berlioz (06.03.18). Tornaran al Palau artistes predilectes, com ara Faust, Queyras i Melnikov,que representen el cim de la interpretació moderna i compromesa, amb La Truita de Schubert (19.03.18). S’hi presentarà també Radu Lupu, llegenda viva de la música, que protagonitzarà a Barcelona una de les seves infreqüents aparicions en públic (10.05.18). I continua la relació del Palau amb William Christie i Les Arts Florissants amb La Creació de Haydn (14.05.18).
Palau Bach, Palau Cambra i Palau Piano
El cicle Palau Bach, que revisa l’obra i el context del Kantor de Leipzig, presentarà –en la seva quarta edició– el violoncel·lista Steven Isserlis, que, vivint el punt àlgid de la seva carrera, interpretarà una selecció de les Suites de Bach. Seguirà l’actuació de RinaldoAlessandrini, que amb el seu estimat Concerto Italiano oferirà L’ofrena musical de Bach (29.11.17). Jordi Savall dirigirà per primera vegada El Messies de Händel (20.12.17) i Marc Minkowski, acompanyat de la seva formació, Les Musiciens du Louvre, interpretarà la Passió segons sant Mateu de Bach (28.03.18). Benjamin Alard i Thomas Dunford prosseguiran les interpretacions de les integrals per a clavecí i llaüt de J. S. Bach, respectivament (07 i 08.02.17 i 08.05.18). Finalment, Matthias Goerne amb la Freiburger Barockorchester i Juan de la Rubia a l’orgue protagonitzaran una vetllada màgica amb les Cantates de Bach i concerts d’orgue de Händel (01.05.18).
Palau Cambra, dedicat a la música en miniatura convidant algunes de les formacions més consolidades del panorama actual, presentarà el Cuarteto Quiroga, que defensarà una de les obres més estimades del repertori de cambra: el Quartet la Mort i la Donzella de Franz Schubert, i Black Angels de Crumb (02.10.17). Leonidas Kavakos i Enrico Pace oferiran el tercer lliurament de la integral de Sonates per a violí i piano de Beethoven (02.11.17); mentre que el Schumann Quartet es presentarà amb obres de Pärt, Mozart, Schubert i Glass (01.02.18). Per la seva banda, el Trio Ludwig oferirà el darrer concert de la integral dels Trios per a piano de Beethoven (16.04.18).
Per als amants del teclat, el cicle Palau Piano proposa cites amb pianistes tan reconeguts com Khatia Buniatishvili (10.10.17), Piotr Anderszewski (08.11.17), Elisabeth Leonskaja (05.02.18), Grigory Sokolov –que tornarà per desena vegada consecutiva per commoure novament el seu públic fidel (28.02.18)–, Rafał Blechacz (13.03.18), el debut a Barcelona d’Igor Levit (02.05.18) i l’actuació de Jean-Efflam Bavouzet (24.05.18).
Palau Grans Veus
El cicle Palau Grans Veus amplia el nombre de concerts i aquesta temporada presentarà en set recitals les veus més desitjades del moment. Després de dinou anys d’absència dels escenaris barcelonins, debutarà al Palau Bryn Terfel (06.04.18), que a petició de la sala protagonitzarà, entre d’altres, dues de les grans escenes de la història de l’òpera: el Comiat de Wotan i la Mort de Boris. El 2018 també suposarà el debut al Palau de la soprano Olga Peretyatko (31.05.18), una de les noves reines del Met, amb un repertori molt exigent per a una soprano lírica lleugera. El tenor Piotr Beczala, aclamat el 7 de març passat, tornarà la propera temporada amb cançons de F. Tosti i napolitanes (02.02.18). Igualment, Jonas Kaufmann i Diana Damrau, dues de les veus més desitjades del firmament operístic, es presentaran plegats per oferir una interpretació magistral del Cançoner italià d’Hugo Wolf (24.02.18). Cal destacar també la presència d’Anne Sofie von Otter, una de les veus més fascinants de les darreres dècades, que es presentarà acompanyada de Kristian Bezuidenhout amb obres de Mozart, Schubert i Lindblad(09.01.18). I al mes d’abril tornarà l’Univers Flórez amb la presència a l’escenari modernista del tenor Juan Diego Flórez (17.04.18).
Música contemporània: Albert Guinovart i John Adams, compositors convidats de la temporada
A més de les obres anteriorment comentades, el focus en la producció contemporània recaurà aquest any en John Adams i Albert Guinovart, compositors convidats de la temporada. Una música que el Palau vol apropar al gran públic i que contribuirà a la descoberta d’un repertori nou que ampliarà les referències dels assistents.
John Adams (Worcester, EUA, 1947), un dels compositors de música clàssica més apreciats i interpretats del món, ha estat convidat al Palau de la Música Catalana per celebrar els seus setanta anys. Com a homenatge s’organitzarà un cap de setmana per revisar una part del seu catàleg amb dos concerts. El primer, a Palau 100, serà dirigit per ell mateix i protagonitzat per les formacions corals de la casa i l’OBC, i se n’interpretaran, entre d’altres, Harmonium, una peça exigent que Adams ha tingut l’ocasió de dirigir múltiples vegades des de la seva estrena (26.05.18). El segon concert del cap de setmana correspondrà al cicle Palau Cambra i serà protagonitzat per l’Attaca Quartet (27.05.18). També l’Orquestra Simfònica del Vallès interpretarà obra seva en una cita de Simfònics al Palau.
L’altre gran protagonista de la temporada serà Albert Guinovart (Barcelona, 1962). Músic integral, la seva dedicació l’ha portat a camps molt diversos: de la interpretació del repertori clàssic per tot el món a la composició de musicals, bandes sonores i abundant música simfònica de cambra, coral i orquestracions diverses. La seva obra, que aconsegueix una gran connexió amb el públic, serà present al llarg de la temporada artística del Palau. A més, el Cor Jove de l’Orfeó Català i l’Orquestra de les Illes Balears estrenaran el seu Rèquiem (28.01.18) en el marc d’una gira que recalarà a Mallorca, Menorca i Girona. També l’Orquestra Simfònica del Vallès, Núria Rial, l’ONCA, Laia Masramon, el Quartet Alart, el Dalia Quartet i el Cor de Cambra Femení Scherzo interpretaran obra seva, sovint amb el mateix Guinovart assegut al piano. Finalment, com a pianista, Guinovart protagonitzarà un recital de Palau Piano amb obres de Chopin, Liszt, Rachmàninov i peces pròpies (24.01.18).
Tel.932–957–200, palaumusica.cat